Własna spiżarnia

By on 11.11.2014 in Urządzanie

Własna spiżarnia

Pamiętasz z dzieciństwa spiżarnię babci, pełną owocowych i warzywnych przetworów, suszonych grzybów, pachnących, domowych wędlin i innych smakołyków? Marzysz, by taka suto wypełniona spiżarnia znalazła się także w Twoim domu? Przekonaj się, że to naprawdę możliwe.

Jeśli dysponujesz większą ilością przestrzeni (ponieważ planujesz urządzić spiżarnię w kuchennym składziku czy piwnicy), to masz naprawdę spore pole do popisu. Podstawą takiej spiżarni są oczywiście solidne regały, ale fakt, że zyskujesz dzięki nim sporo miejsca nie znaczy, że możesz ustawiać przetwory „gdzie popadnie”.

Na dolnych regałach czy półkach należy umieścić cięższe produkty lub rzadziej wykorzystywane sprzęty (np. używane praktycznie raz na rok garnki czy foremki) oraz żywność, która wymaga niższej temperatury – np. warzywa i owoce. Powinno się je poukładać w niezbyt szczelnych od spodu drewnianych skrzynkach (ale nie bezpośrednio na podłodze), by w ten sposób zapewnić im odpowiednią cyrkulację powietrza.

Wyżej można poustawiać lżejsze albo częściej używane artykuły (te, po które sięgamy najczęściej powinny być na wyciągnięcie ręki). Produkty najlepiej przechowywać w szczelnych, szklanych słojach lub hermetycznych pojemnikach, wykonanych z tworzywa sztucznego.

Postarajmy się wykorzystać w spiżarni każdą wolną przestrzeń, montując np. użyteczne haczyki, na których możemy powiesić woreczki z suszonymi owocami, ziołami czy warkocze czosnku i cebuli. Dobrze, jeśli posadzka w spiżarni wyłożona jest łatwymi do utrzymania w czystości płytkami lub dobrze zabezpieczoną podłogą drewnianą.

Zadbajmy jednak przede wszystkim o dobrą wentylację (dlatego spiżarnię należy wietrzyć przynajmniej raz w tygodniu albo zamontować w niej wentylator) oraz właściwą temperaturę pomieszczenia (ok. 15°C). W przeciwnym razie żywność może się zacząć szybko psuć.

Ale spiżarnię da się zaaranżować nawet w małych, kuchennych pomieszczeniach i nie musi Ci w tym wcale przeszkadzać pozostałe kuchenne wyposażenie. Minispiżarnia może się mieścić np. we wnęce lub wysuwanej, głębokiej szafce, wyposażonej w szereg szuflad oraz koszy. Inne rozwiązanie to tzw. wyciąg, czyli wysoki regał z półkami, który można swobodnie przesuwać.

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *