W jaki sposób wygospodarować więcej miejsca w kuchni?

By on 03.05.2011 in Urządzanie

W jaki sposób wygospodarować więcej miejsca w kuchni?

To właśnie w kuchni, mimo że najczęściej jest to jedno z mniejszych pomieszczeń w domu, musimy pomieścić najwięcej potrzebnych rzeczy, których w żadnym wypadku nie możemy po prostu wyrzucić. Z tego względu właśnie powinniśmy bardzo mądrze zagospodarować przestrzeń naszej kuchni tak, aby wykorzystać jej najmniejszy kąt.

Jednym z bardzo przydatnych wynalazków może okazać się tutaj trzypółkowy stelaż z drutu, dzięki któremu z pewnością uda nam się zaoszczędzić trochę powierzchni blatu kuchennego podczas gotowania. Jego dodatkowym przeznaczeniem może być układanie na nim talerzy w szafkach kuchennych.

Bardzo sprytnym, a jednocześnie zupełnie nieskomplikowanym zabiegiem jest wstawienie w cokoły stojących szafek dodatkowych półek czy szuflad. Do wykorzystania mamy również przestrzeń znajdującą się nad kuchennymi szafkami, która to najczęściej pozostaje niezagospodarowana. Możemy tu więc zamontować dodatkowe szafki, które sięgać będą aż do samego sufitu. W innym wypadku miejsce to można wykorzystać jako miejsce do trzymania butelek z winem. Wystarczy zamontować odpowiednie stelaże.

Bardzo przydatną rzeczą w kuchni okazuje się zwyczajna, korkowa tablica, którą zamocować możemy na powierzchni jednej z szafek, tak aby nie zabierała dodatkowej przestrzeni. Innym wyjściem będzie tu kupienie ścieralnych flamastrów, którymi  będzie można pisać po białych drzwiach od lodówki.

Jeżeli jesienią i latem przygotowujemy przetwory, ważne jest aby nie przechowywać ich w kuchni. Słoiki z dżemami, konfiturami, przecierami, sałatkami czy kompotami zajmują niesamowicie dużo miejsca, a dodatkowo panujące w kuchni wilgotne i ciepłe warunki zdecydowanie nie służą przetworom. Najlepiej będzie dokładnie opisać każdy słoik i wynieść całe zapasy do chłodnej piwnicy.

Koniecznie należy pozbyć się z kuchni wszystkich rzeczy, które mimo wszystko nie są przez nas używane. Mam tu na myśli stare garnki, pojedyncze talerze z kompletów, firmowe kubki, puste słoiki i inne tego typu rzeczy.

Nie zapominajmy również o tym, że nawet jeżeli mamy małą kuchnię, gwarancją dobrze zorganizowanej przestrzeni będzie porządek. W bałaganie, nawet w największej kuchni trudno będzie nam znaleźć cokolwiek.

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *