Jaka szybko rozpalić grilla?

By on 01.05.2015 in Akcesoria i Gadżety, Dodatki, Inne, Ogród, Porady

Jaka szybko rozpalić grilla?

Lato zbliża się wielkimi krokami a sezon grillowy rozpoczął się już dawno temu. Jeśli kusi cię smak kiełbasy z rusztu i chciałbyś się nauczyć błyskawicznego rozpalania grilla – Oto tekst dla Ciebie. Dziś podpowiadamy od czego zacząć by móc wgryźć się w smakowite kąski jeszcze szybciej niż wcześniej.

barbecue-386602_1280Podstawą grillowania jest wybór węgla oraz podpałki. Aby grillowanie mogło przebiegać pomyślnie, warto wybierać węgle pochodzące z drzew liściastych. Dostępne w sklepach brykiety i mieszanki, często zawierają szkodliwe związki jak np. związki kleju, które mogą przeniknąć do potraw siejąc spustoszenie w naszych organizmach. Rozpałka do grilla powinna być pochodzenia jak najbardziej naturalnego. Dobrze w tej roli sprawdzą się drewniane wióry, trociny, kora drzew np. brzozy. Pod żadnych pozorem nie wolno do rozpalania grilla używać olejów i benzyny gdyż po pierwsze, niszczą one smak potraw, po drugie podczas spalania, wydzielają tonę szkodliwych zanieczyszczeń, które osiadają na jedzeniu. Może to prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

W jaki sposób rozpalamy grilla?

Grill musimy ustawić w odpowiednim miejscu tak, aby nie przeszkadzał mu wiatr – jeśli zostanie umiejscowiony pod wiatr, dym będzie leciał na Twoich gości, co nie będzie przyjemne. Sprzęt musi być ustawiony na płaskiej nawierzchni. W zależności od rodzaju podpałki, przygotowujemy swoje stanowisko. Jeżeli używamy produktu w płynie, oblewamy nią kilka miejsc i obkładamy dodatkowymi kawałkami węgla. Następnie, przykładamy ogień do podpałki. Kiedy węgiel zajmie się ogniem, nie wkładamy od razu mięsa na ruszt. Czekamy aż samoistnie wygaśnie. Węgielki powinny żarzyć się. Nakładamy na nie później kolejne porcje a żar przeniesie się z jednych na drugie, gwarantując stałą temperaturę. Składniki potraw nakładamy na ruszt wówczas, gdy wszystkie żarzące się kamyczki pokryją się białym nalotem. Warto pamiętać o tym, że nie należy grillować na otwartym ogniu gdyż mięso będzie nie tylko osmalone, ale też nie smaczne.

One Comment

  1. a może grille takie ?http://www.euro.com.pl/grille.bhtml i nie trzeba nic rozpalać 😛 ja jestem fanką 😀

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *