Funkcjonalna kuchnia

By on 20.11.2014 in Aranżacje

Funkcjonalna kuchnia

Zapewne każdy, kto lubi gotować przyzna, że kuchnia jest takim pomieszczeniem, w którym liczy się funkcjonalność. Bardzo ważne jest to, aby naczynia, garnki oraz wszelkie akcesoria i produkty, znajdowały się pod ręką – w zależności o potrzeby i częstotliwości używania. Wszelkie zmiany mogą prowadzić do przedłużenia czasu przygotowywania posiłku, a w skrajnych sytuacjach być nawet niebezpieczne. Osoby spędzające dużo czasu w kuchni przyzwyczajają się do tego, gdzie co się znajduje.

Istotne jest to, by w taki sposób dobrać meble, by mieściły one jak najwięcej elementów oraz ułożyć je tak, by były jak najbardziej poręczne. Dodatkowo, zastanawiając się nad tym, jak wybrać blat kuchenny, warto wziąć pod uwagę to, by tworzywo było odporne na temperaturę. Często bowiem będzie się zdarzać, że trzeba coś zdjąć z pieca i odstawić. Najczęściej jednak kuchenne blaty są właśnie z takich tworzyw.

Kolejną kwestią w urządzaniu funkcjonalnej kuchni jest odpowiednie ustawienie lodówki, zlewu i pieca. Między piecem a zmywakiem powinna znajdować się chociaż wąska szafka, ponieważ to właśnie na niej najczęściej się w takich sytuacjach kroi i przygotowuje posiłki. Ważne, by móc w szybki sposób coś umyć lub wrzucić do zlewu, a jednocześnie wrzucić też to, co się przygotowuje do garnka.

Lodówka powinna znajdować się po drugiej stronie, najlepiej na przeciwko, aby móc w każdej chwili sięgnąć po dany produkt podczas przygotowywania posiłku.

Ważne są też wszelkiego rodzaju półki i szafki wiszące. Półki mogą być na przykład doskonałym miejscem na przyprawy – zawsze pod ręką, a wiszące szafki pomieszczą wszelkie naczynia. W zależności od wielkości kuchni, rozłożenie mebli jest bardzo istotne. Warto również zastanowić się nad pojemnikami próżniowymi – to bardzo praktyczne rozwiązanie. Mogą one mieścić mąkę, cukier, sól i inne produkty kupowane w niewygodnych opakowaniach.

Pamiętaj, nie zmieniaj zbyt często położenia wszelkich naczyń, garnków, a także produktów spożywczych używanych do gotowania. Mózg człowieka się przyzwyczaja i po wprowadzeniu zmian długo jeszcze będzie sięgał w „stare” miejsce.

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *